July 1, 2019

common

Bevattningsprojekt Uganda, del 2


Det här är Posiano, han och hans fru Rebecca är hjälporganisationen Uganda Child Care Swedens förlängda arm i Uganda. UCC driver flera fantastiska projekt – soppkök för fattiga familjer, långsiktiga odlingsprojekt, fadderverksamhet och inte minst ett stort skolprojekt som syftar till att skapa en självförsörjande Secondary School med yrkesutbildning. Ponsiano och Rebecca gör stora insatser för de mest fattiga i Uganda.

 

 

 

 

 

I Uganda lever 30% av befolkningen i extrem fattigdom, dvs mindre än en US-dollar per dag, och UCCs projekt gör verkligen nytta. Förutom att driva projekten har Ponsiano och Rebecca en farm med främst kaffeplantage, men även deras familj lever under tuffa förhållanden. Torrperioderna blir bara längre och längre, så kaffeskördarna blir mindre och mindre. För att hantera detta behöver kaffebuskarna bevattnas under torrperioderna, en utrustning som tills förra året var en omöjlighet att införskaffa för Pontiano.

Förra året samlade vi in över 53 000 kr till ett första steg i en bevattningsutrustning. Det räckte till pump, vattentorn, rör och en massa drip-tubes som fördelar ut vattnet på ett bra sätt. Två av tre fält fick bevattning och vi kan redan se stora skillnader. Kanske inte i antalet kaffebönor, men i storleken. De bevattnade buskarna ger mycket större bönor och därmed skörd.

 

Tack alla fantastiska bidragsgivare – ni är fantastiska!

 

Nu ska det främst köpas in drip-tubes så fler fält kan täckas. Tack vare det höga vattentornet kan vattnet tryckas ut till många kringliggande fält. Dessa fält har inte bara Pontianos familj utan även grannarnas fält kommer att kunna få bevattning beroende på hur mycket vi lyckas samla in. Det långsiktiga målet är att skapa ett kaffe-community runt Kamunzinda Farm där även kaffet kan rostas för att behålla förädlingen i Uganda, i dagsläget säljs det mesta av Ugandas på export i form av råbönor.

Målet är att få in lika mycket pengar som förra året och även i år kommer mitt företag gotoGemba AB att gå en med en insats.

 

Vill du vara med och bidraga till detta spännande projekt så swishar du din gåva till 0768019790, jag kommer att stå som mottagare och alla bidragsgivare kommer att få ekonomisk redovisning samt statusuppdateringar, så skicka gärna med din emailadress med swishen. Önskar ditt företag att sponsra så är det bara att höra av sig till mig.

Om någon undrar så kommer alla pengarna att gå ner till Uganda och de förhoppningsvis frodande kaffeplantagen, dvs det blir inga projekt- eller administrativa kostnader.

 

Tack på förhand, det här är superspännande!

 

Grannen Faustin vid sitt nya hus

 

 

//Petter Kellgren

 

petter@gotogemba.se

 

Är du nyfiken på Uganda Child Care Swedens verksamhet så hittar du dem på Facebook.

 

Tags: