July 13, 2018

common

Bevattningsprojektet – så går det

Nu har vi landat i Uganda. Jorden är lika röd och solen lika varm som vanligt. Det är mitt inne i en torrperiod, vilka infaller med vår sommar och vinter, men från och med nu kommer inte Ponsiano att behöva vara lika rädd för att skördarna ska dö under torrperioderna.

Totalt har projektet fått in 51 673 kr vilket är helt otroligt bra! TACK!!

Det går självklart bra att fortsätta ge bidrag, projektet är inte helt färdigt än.

Ponsiano har jobbat på bra – köpt in nästan all utrustning för att komma igång – pump, huvudledningar (rör), kopplingar, skyddsrör, bevattningsslangar och även murat upp ett fundament till 10-kubikstanken.

Fundamentet tog han hjälp med och nu är det tillräckligt högt för att det skall ligga högre upp än alla de fyra odlingsfälten. Det blir ett rejält vattentorn, så det kommer att vara möjligt att trycka ut vatten även till grannens odlingsmark, bara vi köper slang.

De närmaste veckorna skall allt kopplas samman och alla slangarna och rören skall grävas ner, men redan nästa vecka kommer delar av systemet att fungera.

Pengarna har räckt till bevattningsslang för två av fälten och på dessa lägger han ner slang på varannan rad. För full effekt behövs slang till varje rad, så lite återstår, men redan med denna utrustning kommer det att göra stor skillnad i torrperioderna.

 

Igår var vi med Ponsiano och Rebecka och besökte befintliga och tänkta nya deltagare i UCC Sveriges odlingsprojekt. Många ensamstående kvinnor som driver jordbruk samtidigt som de tar hand om barn och barnbarn. Oerhört starka kvinnor där deras främsta mål är att få barnen i skola, något som alltid kostar pengar och då är inkomsterna från deras kaffe- eller bananplantage viktiga. UCC bidrar med plantor och senare med konstgödsel samtidigt som Poniano utbildar dem i hur de ska kunna driva ett så effektivt jordbruk som möjligt.

Inom industriell produktion brukar man prata om ”den dolda fabriken”, dvs vid bästa jämfört normalt utnyttjande av alla maskiner – då kan man nästan ha dubbla kapaciteten dold, dvs en extra fabrik. Dessa jordbrukare har definitivt en ”dolda areal” bara de skulle bruka jorden bättre.

Vill du veta mer om UCC Sverige så hittar du dem på facebook eller på deras hemsida där Odlingsprojektet beskrivs mer i detalj www.ugandachildcare.se

Nästa steg i bevattningsprojektet blir att summera läget med all utrustning som köpts in och sen planera för ytterligare steg, vilka troligtvis tas under nästa torrperiod.

 

Tack ännu en gång – ni har alla varit fantastiska och skulle du vilja bidra är det Swish 076-801 97 90 som gäller. I nästa nyhetsbrev får Ponsiano beskriva vad detta betyder för honom.

 

  

Tags: