September 1, 2018

common

Bevattningsprojektet en sista rapport

Nu är all utrustning installerad och fungerar!

För att ni alla ska få ta del av allt som Ponsiano har gjort på sitt kaffeplantage har jag spelat in lite filmer när jag var nere i Uganda för några veckor sedan, länk här under.

Film om Bevattningsprojekt Uganda

Systemet består av en pump som pumpar upp vatten till en tank som står på ett fundament. Tack vare detta kan tanken trycka ut vatten till alla fyra kaffefälten. Från tanken filtreras vattnet och leds ut i flera tusen meter droppslang som sakta men säkert gör marken fuktig. Varje fält tar en dag att vattna och de behöver vattnas en gång i veckan under torrperioderna. Nu kommer de alla att bära frukt året om.

Totalt har projektet dragit in 53 073 kr och pengarna har använts till utrustning (pump, rör, slang, kopplingar, mm) och lön till murarna. För att få bevattning till samtliga fält kommer det att krävas ett par tusen USdollar till för ytterligare rör och slang, men det kanske blir nästa års projekt. De enda administrativa kostnaderna har varit bankavgifter.

Tack var tankens placering och kapacitet kommer Ponsiano att även kunna hjälpa sina grannar, bara man köper in mer droppslang, så nu är första steget i att skapa bättre kaffeplantage i regionen – fler steg följer under nästa år.

    

 

I dagsläget säljer kaffebönderna i Uganda råkaffe, ingen rostning sker i landet. För landets bästa skulle de behöva rosta och förpacka kaffet innan export. Det stora förädlingsvärdet skulle stanna i Uganda.

 

Tack alla bidragsgivare – ni är fantastiska!

 

Under tiden vi var i Uganda jobbade vi även med Uganda Child Cares projekt. Vi var med på soppköket som Rebecka och Ponsiano håller i varje vecka, sen åkte vi hem till några av familjerna och delade ut lite extra matpaket. Historien är återkommande – gamla människor utan inkomst som måste ta hand om barnbarn. Alla pengar de lyckas dra ihop går till att sätta barnen i skola, alla vill utbilda sina barn på bästa sätt.

 

.  

 

 

 

Tags: